Виненият туризъм - ваканция за всеки сезон

Увеличава се интересът на българите към винените турове и дегустации в страната

Виненият туризъм - ваканция за всеки сезон

© Дневник


18 - 25 лева е цената на дегустации


50 - 100 лева е цената, ако дегустацията е комбинирана с обяд


Краят на лятото, стартът на есента и началото на гроздобера могат да се окажат най-подходящото време за един по-различен уикенд или дори късна лятна ваканция. Винените турове, посещения на изби и винените дегустации все още не са мода сред българите, но интересът към тях се увеличава и те стават все по-търсени сред алтернативните варианти за почивните дни.




До неотдавна във винарните можеше да бъдат срещнати основно групи от чужденци, но винената култура на българина се повишава и това предизвиква любопитството да научат къде и как се прави виното. През последните години нараства и броят на големите и малките винарни, които предлагат винени турове и дегустации. Те са много лесен начин начинаещите да натрупат начални познания, а познавачите да се насладят на любимите си стари вина и да открият нови.


Развитието на този алтернативен туризъм и комбинирането му с природните, историческите, етнографските, фолклорните и кулинарните традиции създават уникална комбинация, смятат от бранша. Въпреки че виненият туризъм в България все още прохожда и е далече от страните с дългогодишен опит и традиции като Франция и Италия, той има потенциал и може да превърне страната в по-атрактивна целогодишна дестинация, която не се свързва само с морето през лятото и планината през зимата.


Големи винарски изби като "Катаржина", "Тодорофф", шато "Ветровитите хълмове", избата "Старосел", "Загрей", "Беса Валей" вече предлагат собствени винени турове, организират посещения и дегустации и дори програми за забавления на любителите на виното. Те имат готови оферти не само за съботно-неделното бягство от града, но и пакети за три, четири или пет дни.


Някои от тях като "Старосел" и "Тодорофф" разполагат с хотелска част и предлагат винолечения и SPA процедури с вино. В страната през последните няколко години се появиха и няколко фирми, които организират винени турове, дегустации и дори тиймбилдинг. Една от тях е Lozetnitza wine and dine, която работи в Мелнишкия регион.


Колко струва


Туровете са с различни продължителност и цена, като повечето от тях се подготвят в зависимост от желанието на гостите, обясни Цветелина Шутова от Lozetnitza wine and dine. Обикновено един винен тур включва посещение на лозя и обиколка, по време на която се преминава през всички стъпки на производствения процес и дегустация в избите, отворени за посетители.


От фирмата работят с две винарни от Сандански - Синтика и Хърсово. Цената за дегустация варира между 18 и 25 лв. в зависимост от броя и вида на вината. Ако решите да комбинирате мелнишкото вино с местната кухня, това удоволствието ще ви излезе доста по-скъпо от 50 до 100 лв. на човек.


Винените турове се допълват от посещение на исторически или природни забележителности в околностите - Роженския манастир, Рупите, мраморен пленер "Илинденци". Фирмата организира и дегустация в Кордопуловата къща, която е най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров и е построена специално за производство, съхранение и търговия на вино.


Вино с история и история с вино


Историята, изглежда, върви ръка за ръка с виното. Много от избите са в близост до културно-исторически обекти или архитектурни паметници. Една от тях е комплексът на "Старосел", който е създаден изцяло с идеята да развива винен туризъм.


Той се намира само на няколко километра от най-големия тракийски култов храм-гробница на одриския цар Ситалк. В самия храм археолозите откриват впечатляваща с размерите си вана за правене на вино, което според тях е доказателство за това, че траките са познавали изкуството да правят вино още шест века преди Христа.


Това, което според Шутова отличава "Старосел", е, че посетителите могат да се насладят освен на дегустацията на вино в историческа атмосфера и да се видят древни ритуали, свързан с тракийските традиции. Винарната работи с местен ансамбъл, който изпълнява легендата за Орфей и Евридика.  


Да спрем за по... чаша вино


Ако сте избрали Гърция или Турция за късна почивка или екскурзия, може комбинирате и с посещение във винарската изба "Катаржина" в Сакар. Тя се намира едва на няколко километра от гръцката граница и често се оказва междинна спирка по пътя към южните ни съседки.


"Много от посетителите ни се отправят до Гърция и Турция и така съчетават един наистина интересен уикенд", коментира Галина Нифору, енолог и маркетинг мениджър на "Белведере България", собственици на избата. "Катаржина" вече имат договор с няколко туроператора, които организират екскурзии до южните ни съседка.


Избата се посещава и от много чуждестранни групи. В повечето случаи посетителите от чужбина са с добра винена култура, знаят какво търсят, свързват се с нас и ние само им предоставяме варианти, допълва още тя.


Цената за дегустация на пет вина е 20 лв., като в нея е включена обиколка на лозята и избата. По време на разходката се проследява целият процес на правене на виното - от приемането му, сортиране, преработка, отлежаване, бутилиране. Ако към дегустацията включите и обяд и подарък-изненада, ще трябва да заделите 60 лв.


Виненият туризъм определено има сериозен потенциал, но се нуждае от насърчаване и популяризиране, смята Нифору. "Той не е само посещението на самите изби, но и запознаване с историята и географията на региона, кулинарията. Появата на нови изби с условия за винен туризъм ще допринесе за развитието му", допълва още тя. "Белведере България" са собствениците и на винарните "Домейн Менада" в Стара Загора и винарската къща "Сакар" в град Любимец, които също са отворени за посещения и дегустации.


Най-новата им придобивка е избата 'Мидалидаре естейт", която е построена като проект за винен туризъм заради удобното й местоположение - само на час и половина от София, на час от Пловдив и половин час от Стара Загора.


Вино и за тялото 


Ако се решили да прекарате изцяло винена ваканция, може да отседнете в някой от хотелските части към избите. Такива имат вече  комплексите на "Старосел", шато "Ветровитите хълмове", хотелът на "Тодорофф".


Бутиковият хотел Wine & Spa Хотел "Тодорофф"  разполага със SPA център и е разработил собствена програма на основата на продукти от гроздови и винени екстракти. Винотерапевтичните продукти са приготвени специално за центъра, като в състава им влизат продукти от производството във винарската изба. СПА процедури предлагат и в комплекса "Старосел".


Големите винарски изби вече са разработили и свои собствени неколкодневни винени турове. "Тодорофф" например предлага три-, четири- или петдневни винени турове, съответно за 320, 480 и 690 евро на човек, като има отстъпки за семейства и групи.  Туровете включват опознавателни обиколки на четири от най-популярните изби в Тракийската долина. Освен посещение на собствената изба влизат и винарските изби "Беса Валей", "Старосел" и избата "Загрей".

Ключови думи към статията: