орк.Канарите биография на групата

орк.Канарите биография на групата Създател и несменяем ръководител на оркестър Канари е Атанас Стоев (акордеон). Атанас (Насю) Стоев - Канара просвирва с Леновската група, после свири четири години в Садовската група, откъдето датира приятелството му с акордеониста Аню Анев. От 1974 създава нов оркестър - Канарите - Пловдив. Първообраз на оркестър Канарите е създадената през януари, 1974 год. Група за народна музика “Канари” в състав:

Атанас Стоев - акордеон, ръководител
Атанас Желязков –Лондрата - кларинет
Петко Зидаров – кларинет
Динко Даскалов от с. Градина – саксофон
Аню Анев – акордеон (свирел е в Садовска група на Георги Пендов)
Ударни (тъпан) – Иван Стайнов от Стара Загора
Недялка Керанова – първа солистка

В последствие с оркестъра като кларинетисти свирят още Димитър Фъндъков, Делчо Митев, Младен Малаков, саксофонистите Миню Георгиев и Борис Чолаков, акордеонистът Пеню Колев.
Други солисти: Елена Чаушева (започва с оркестър Тракия), Елена Граматикова от с. Голямо Шарково, Ямболско, Янка Иванова от с. Зетьово - Чирпанско, Надя Стоева - съпруга на Атанас Стоев. Прякорът Лондра на Атанас Желязков идва от названието "лондра" на гемиите, плаващи по река Марица до началото на XX-ти век.

Най-голяма популярност групата придобива в състав:

Атанас Стоев – ръководител;
Пеню Колев – акордеон,
Димитър Фъндъков – кларинет,
Иван Стайнов – ударни,
Димо Колев - саксофон
Елена Граматикова (Фотинова) и Елена Чаушева (Двете Елени) - певици.

ПРОЧУТИЯТ ОРКЕСТЪР КАНАРИТЕ

ПРОЧУТИЯТ ОРКЕСТЪР КАНАРИТЕКултовият оркестър „Канарите“ е на сцената вече 36 години. Основател, композитор и несменяем ръководител на бенда е Атанас Стоев. В него солистка е 22 години по-младата му съпруга Надя. Двамата за пръв път отвориха врати не само на дома си в Катуница, но вратите на душите си, и „изпяха“ най-големите си болки и успехи. Единствено пред „ШОУ“ Атанас Стоев говори за един от най-неприятните му моменти като баща – присъдата на сина му Стоян за разпространение на наркотик.

...............................
- Г-н Стоев, коя е най-голямата ви победа и най-голямата загуба?
- „Канарите“ съществуват вече 36 години, а аз съм на 67. Фолклористът Борислав Геронтиев казва, че лидерът, боингът и мерцедесът във фолклора това са „Канарите“. Оркестърът ни е за пример. Ще видите наградите ни какви са и колко са. Носител съм на почетния знак на Пловдив, на Чирпан и на Първомай. Жалко е, че медиите не пишат за това, а подхващат темата за присъдата на сина ми Стоян, сякаш това е най-важното. Имам втори брак, а синът ми отдавна е пълнолетен.

- Кажете всъщност каква е истината по този случай с намерения наркотик?
- От многото писаници накрая се оказа, че става дума за 60 грама, намерени в една кола в автосалона, която дори не е на сина ми. По това време Стоян е дал под наем салона за 6 месеца.

Ексклузивно интервю на групата

Ексклузивно интервю на групата Бяха му присъдили 4 години строг режим за агресивно поведение.

Как да е съгласен с тази присъда, като вижда какви престъпници се измъкват без затвор, а него го набедиха за предоставяне на терен, съучастие и не знам си какво. Отначало предложиха да лежи 11 години, после смъкнаха на 6. Искали са от него да направи споразумение и да се признае за виновен, като в замяна щял да получи 2-3 години максимум. В противен случай е трябвало да излежи 5 години, а той категорично не се е признал за виновен. Предпочел е да излежи присъдата, но да излезе с гордо вдигната глава. Не може да признае нещо, което не е извършил. От такава кръвна група сме. Но какъв смисъл има да ви казваме тези неща?

- Смисълът е един единствен – да се знае истината. Защо не сте го казвали досега?
- Ами защо да го кажем и за каква истина става дума? Тъпан ли да бием? Той ще излезе след 5-6 месеца. Има право да бъде пуснат предсрочно, но все още е там. Сама си правете изводите.

Виждали ли сте истински хляб или домат? - В днешно време истината е нагласена. Един ден като умра, младите ще искат да знаят какво съм оставил след себе си, а не какви слухове са се пускали за мен. Имам 240 авторски песни, регистрирани в „Музикаутор“. Моите песни се пеят от различни поколения – това е единствената истина за мен... Аз не знаех, че ще стана музикант. Работил съм в „Кремиковци“ и трудовак съм служил две години. Но отвътре винаги съм чувствал музиката. Ще дойде време и ще напиша моите мемоари и моята история.
Атанас Стоев излиза, а в кухнята остава съпругата му Надя.