Къща-музей Яворов

Родната къща на поета Яворов в Чирлан, е бухнала в чемшири и есенни цветя, в Чирпан се стягат за скъпи гости от цялата страна. За да сколасат, музейни работници и строители се трудят заедно. Белосват и освежават стените и пода на старите одаи, в които са живели Крачолови. Потягат и уплътняват срещу влага новата експозиционна зала на музей Яворов.

На 31 октомври 1954 г., за 40-годишнината от смъртта на Яворов, родният му дом в Чирпан е обявен за музей. Засаденият тогава пред къщата явор вече е извисил клони високо в небето. В източния край на двора пък е митичната персийска черница, която е била ням хроникьор на цялата Крачолова рода и живота на Яворов. Според някои изследователи на Яворов дървото е на повече от 2 века, ашладисано е от дядото на Яворов - Крачол, който отглеждал буби и имал цяла черничева градина край град Чирпан.

Шефката на музея на Яворов в Чирпан Мария Илиева е особено щастлива, че е попаднала на две изключителни находки, свързани с Яворов. Това са оригинали на Александър Божинов. Намерени са съвсем случайно в частен дом в Чирпан и за щастие - съвсем навреме. Едната е силно повредена и се нуждае от спешна реставрация, пояснява Илиева.

Става дума за шарж на Яворов с лавров венец, рисуван от Александър Божинов като студент в Мюнхен. Тя е публикувана два пъти в хумористичния в. "Българан" през 1904 г. В брой №7 шаржът е поместен самостоятелно с надпис: "Поет и разбойник под съща премяна..." В юбилейния 25-и брой под №4 е рисунката на Яворов, която всъщност е в основата на голям шарж "Съзвездие "Българан". Тук освен самият Александър Божинов поетът е в компанията на още 13 именити сътрудници на хумористичното издание - Кирил Христов, Елин Пелин, Петко Ю. Тодоров, Трифон Кунев, Цанко Церковски, Христо Силянов, Иван Андрейчин и др.

Втората оригинална находка е рисунка на Яворов от 1911 г. Александър Божинов я прави по поръчка на в. "Дневник". Публикувана е през септември на същата година, когато излиза премиерата на първата драма на Яворов "В полите на Витоша".

Още едно ценно дарение е получила къщата музей  Яворов в Чирпан за своя юбилей и за 90-годишнината от смъртта му. "Художникът Румен Скорчев ни дари 4 от оригиналните си илюстрации на "Подир сенките на облаците" заедно с книгата", пояснява Илиева. Уникалното томче е издадено през 1983 г. за 1300-годишнината на България в поредиците "Книги на българската класика".

Родната къща на Яворов в Чирпан става духовен храм много скоро след смъртта му. Според съвременници още през 1924 г. за 10-годишнината тук идват Гео Милев и голяма група столични творци. Те се отбиват и в родния дом на Пейо Яворов в Чирпан и съветват близките му да пазят всичко свързано с гения на България. Малко по-късно Мина, голямата сестра на Пейо Яворов, отделила една от одаите на Крачолови за поклонници и почитатели на Яворов. И сега в нея са почти същите експонати - леглото с железни табли, писалището с металната мастилница с фигура на лъв и перодръжката. Встрани е портретът на Пушкин, който сам Яворов изрязва от руското сп. "Нива" и поставя в рамка.

През 2004 г., при подготовката на юбилейното издание в къщата музей на Яворов в София специалистите са попаднали на 3 снимки, които свидетелстват за това ранно поклонение пред паметта на Яворов. "Става дума за посещение на трупите на Народния театър и на кооперативния театър в къщата на Крачолови в Чирпан през март 1936 г.", пояснява шефката на  музея в Чирпан Мария Илиева. Актьорите, сред които са гиганти на сцената като Иван Димов, Марта Попова, Ружа Делчева, са се снимали за спомен в къщата на Яворов в Чирпан със сестрата на Яворов Мина Крачолова. На другите две снимки са артистите от кооперативния театър също с баба Мина.

"Онова, което видяхме в малката схлупена къщичка на големия човек и поет, ни убеждава за лишен път, че не е необходим комфорт, за да се творят велики дела. Поклон пред великана на българската поезия Яворов!" Това са написали артистите в първата книга за впечатления, която предвидливо отваря Мина Крачолова.

Още много титани на словото и духа са минали през родната къща на Яворов в Чирпан - Пабло Неруда, Назъм Хикмет, Десанка Максимович, Ян Кошка, акад. Дмитрий Марков, проф. Георги Гачев.

"В този дом дори и въздухът има душа", възкликва прочутата руска актриса Елина Бистрицкая.

"Истинският поет е само този, в дома на когото може да видим не само перо, но и карабина", пише пък украинският поет Дмитро Павличко.

"Дълго ще помним дома на поета с трагична съдба!", обещават от името на театър "Таганка" режисьорът Юрий Любимов и актьорът легенда Владимир Висоцки. С неговото име е свързана и една от най-паметните случки в родната къща на Яворов в Чирпан. Първо Висоцки взел китарата и запял пред бюст-паметника в двора. После отказал да се качи в автобуса с трупата. Влезли в къщата на музей Яворов заедно с тогавашния уредник на музея Димитър Данаилов и осъмнали...


Матей Бонев, къща музей



{START_COUNTER}